Hoofdcontent

Sport voor Iedereen

Ondersteuning voor Utrechters met beperkingen

Sandra van Iersel is jeugdverpleegkundige speciaal onderwijs in Utrecht. Op haar spreekuur ziet zij regelmatig kinderen die te weinig bewegen. En omdat dit zo belangrijk is voor een goede gezondheid verwijst zij ze door naar Lisette Bakker van SportUtrecht. Zij weet de weg, zowel in de wijk als naar de vele sportverenigingen die Utrecht rijk is.  Een van de mooie voorbeelden is Forza Friends, een grote groep voetballers met een beperking binnen SV DVSU. Deze tak wordt aangestuurd door Willem Huijnk. 

Samen met een grote groep vrijwilligers lukt het DVSU iedere week maar liefst zo’n 70 kinderen aan het voetballen te krijgen. De reden dat het hier ‘’storm’’ loopt is volgens Huijnk verklaarbaar door de wijze van werken binnen DVSU. ‘’Allereerst nemen we het G-voetbal serieus, het is een volwaardige tak binnen de club. En dat verdienen de leden zelf door het enorme enthousiasme waarmee ze voetballen. Mijn belangrijkste taak is het werven en behouden van de vrijwilligers. En dat lukt heel aardig. Je ziet vaak in verenigingen dat vrijwilligers na een paar jaar stoppen omdat ze ofwel te veel hooi op hun vork nemen, of wanneer hun zoon of dochter stopt. En dat is hier niet het geval. We hebben heel veel vrijwilligers die het doen omdat ze het leuk vinden. Hier geldt dus vele handen maken licht werk. En dan blijft het ook leuk.’’

 

Niet iedere vrijwilliger staat op het veld bij DVSU. Er zijn er ook die blijven nadenken over het ontwikkelen van het G-voetbal en het aanbod binnen de club. ‘’Binnen de groep van 70 leden is het onderlinge verschil heel groot, door de verschillende beperkingen die er zijn. Doordat we nu zoveel leden hebben is het wat makkelijker om groepjes van een gelijk niveau te maken.  We hebben twee teams die aan de KNVB competities meedoen, met iedere week een uit- of thuiswedstrijd. Er is ook een groep die alleen maar traint. En ook daar spat het plezier vanaf.’’

 

Als mooi voorbeeld noemt Huijnk het meedoen van rolstoelster Eline. ‘’In tegenstelling tot onze andere rolstoelster Merel,  kan Eline niet praten of haar benen bewegen. Tja hoe gaan we dat doen dachten we eerst. We zijn namelijk wel een voetbalclub en dat kan ze strikt genomen dus niet. Maar we hebben ja gezegd, want we vinden dat voetbal er voor iedereen is.  En wat denk je?  Ze toont een enorme voetbalbeleving en straalt dat naar alle kanten uit. Met een hulpstuk en een vrijwilliger doet ze nu gewoon mee. En wat zijn we daar blij mee’’, aldus Huijnk.

 

"Voetbal is er voor iedereen. Met een hulpstuk en een vrijwilliger doet Eline nu gewoon mee. En wat zijn we daar blij mee."

 

Sandra van Iersel is blij met de samenwerking met SportUtrecht. ‘’We zijn een kleine pilot begonnen. Lisette is als beweegmakelaar in het gebouw waar ik spreekuur heb waardoor de lijntjes heel kort zijn. Lisette vraagt naar de interesse  van het kind en de mogelijkheden van de ouders. Ook weet zij de weg als er vragen zijn over de financiën. Op deze manier is het voor ons allebei veel minder werk een kind daadwerkelijk aan het sporten te krijgen. En in de buurt, wat belangrijk is voor kinderen uit het speciaal onderwijs.  Met een groeiend aantal kinderen dat bijvoorbeeld aan overgewicht lijdt is bewegen heel erg belangrijk. Sporten met andere kinderen stimuleert de sociale ontwikkeling. Kinderen leren samenspelen, omgaan met winnen en verliezen en het versterkt het zelfvertrouwen. Als georganiseerd sporten door omstandigheden niet mogelijk is, dan stimuleer ik om thuis en in de directe omgeving te bewegen. Denk aan buitenspelen, thuis dansen op een YouTube filmpje of meedoen aan buurtsportactiviteiten, zodat kinderen niet te veel achter een beeldscherm blijven zitten.”

Iedereen die dat wil moet in Utrecht kunnen sporten en bewegen. Met of zonder een beperking. Soms is daar wat extra hulp of ondersteuning voor nodig. SportUtrecht en de afdeling Jeugdgezondheidszorg Utrecht helpen hierbij een handje. Of het nu om een vereniging, een school, buurtcentra of een AZC of om een persoonlijke hulpvraag en /of advies gaat. Team Uniek is er voor alle Utrechters met een beperking die willen sporten en bewegen.  

Zie ook: doemeeinutrecht.nl/aangepast-aanbod of jeugdengezinutrecht.nl.

 

Of mail naar lisette.bakker@sportutrecht.nl