Hoofdcontent

Blue Monday

Beat the Blues en ga lekker sporten

In heel Utrecht zijn op Blue Monday (maandag 16 januari) veel laagdrempelige sportactiviteiten waar iedereen gratis of tegen een kleine betaling aan mee kan doen. Op www.in-utrecht.nl/bluemonday is een overzicht te vinden van al deze activiteiten en locaties. 

Meer dan 200 (sport)activiteiten op Blue Monday

 

Blue Monday (ook wel deprimaandag) is een naam voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Juist op deze dag nodigt de gemeente in samenwerking met SportCity, SportUtrecht en MIND Us iedereen uit om op een laagdrempelige manier mee te gaan sporten en bewegen. Want sporten en bewegen kan helpen om mentale problemen te voorkomen of te boven te komen.

 

Goed voor mentale gezondheid

‘Uit onderzoek weten we dat er een positieve relatie bestaat tussen sportdeelname en de mentale gezondheid: sporters hebben meer zelfvertrouwen, minder depressieve klachten en ervaren minder stress dan leeftijdsgenoten die niet sporten. Het is geweldig dat gemeente Utrecht met deze actie iedereen in beweging wil krijgen en dat ze zo een positieve bijdrage kunnen leveren bij het voorkomen van mentale problemen’, aldus Frederieke Vriends, directeur Stichting MIND Us, een stichting die zich richt op het bevorderen van mentale gezondheid en het voorkómen van mentale problemen bij jongeren.

 

Jongeren en jongvolwassenen 

Voorbeelden van activiteiten die op Blue Monday georganiseerd worden zijn: bootcamp, kickboksen en dansen. Iedereen van jong tot oud is welkom, maar de organisatoren hopen dat ook veel jongeren en (jong)volwassenen mee gaan doen. Uit de Utrechtse volksgezondheidsmonitor blijkt dat vooral mentale gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen onder druk staat. Zo is mentale gezondheid tussen 2019 en 2021 verslechterd bij een deel van de kinderen en jongeren. Ook voelt 46% van de jongeren zich vaak gestrest. En 25% van de jongvolwassenen heeft matige tot ernstige psychische klachten.

 

“Sporten kan voor jongeren die het moeilijk hebben, een goede uitlaatklep zijn. We willen ons inzetten om voor iedereen een plek te zijn waar ze kunnen ontspannen en andere mensen kunnen ontmoeten als ze zin hebben. Een fijne ongedwongen plek waar ze zich thuis voelen”, vertelt Rohit Gulati, directeur van sportaanbieder SportCity met meerdere sportscholen in Utrecht. 

Ga lekker sporten!

Sporten is een goede manier om van je stress af te komen. Al met een half uurtje beweging per dag vermindert het stresshormoon, waardoor je je snel beter gaat voelen. Laagdrempelige sportactiviteiten op Blue Monday is een initiatief van de gemeente Utrecht in samenwerking met SportCity, SportUtrecht en stichting MIND Us. SportCity opent voor iedereen haar deuren. 

 

Bekijk hier het overzicht met alle activiteiten die jij kan doen op Blue Monday

Speciale sportactiviteiten bij SportCity

SportCity opent voor iedereen zijn sportclubs op Blue Monday en organiseert hierbij in samenwerking met MIND Us speciale sportactiviteiten. Ook als je geen lid bent en graag wil trainen die dag dan ben je welkom! Kom gewoon gezellig langs bij een SportCity club in je buurt.

 

Geniet op de locatie naar keuzen van het ruime fitness aanbod of doe mee met een leuke groeples van bijvoorbeeld Hatha Yoga, BodyShape, Spinning, BodyPump, 50-Fit, Small Group Boksen, BodyAttack, Pilates, Booty Workout, Les Mills RPM, BodyCombat, Sh'Bam, Body Balance en Squash! Keus genoeg om de blauwe maandag kleur te geven.

 

Bekijk hier het overzicht met activiteiten bij SportCity.

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2023 is dat maandag 16 januari. 'Blue Monday' valt meestal op de derde maandag van januari, maar soms ook op de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar.

De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de "blues" had, in de rouw was.

De vader van 'Blue Monday' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

'Blue Monday' kan het best vertaald worden met 'Depri Maandag'.