Hoofdcontent

Activiteitengids groot succes

Nu al meer dan 2000 inschrijvingen

De succesvolle pilot van het digitale platform Doe Mee in Utrecht de wijk Noordwest verdient een vervolg. En niet alleen in deze wijk, want ook andere wijken hebben aangegeven ‘mee te willen doen’. De pilot behelst een overzichtelijke en praktische activiteitengids op het gebied van sport, cultuur, educatie en sociale activiteiten.

 

Het aanbieden van een boekje met daarin alle activiteiten uit de wijk naast het digitale platform roept op zijn minst de vraag op: Waarom zoveel papier in een tijd dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat? Carla van der Rijt, coördinator van de Brede School Noordwest, een van de initiatiefnemers, knikt en zegt ‘’Dat is nu precies de eerste vraag die wij ons ook hebben gesteld. Maar omdat we merkten dat we niet iedereen in de wijk bereikten, kwamen we iedere keer toch weer uit bij een activiteitengids op papier’’. En met wij doelt Van der Rijt ook op Sylke Haverkorn, een van de beweegmakelaars van SportUtrecht.  

 

De website www.doemeeinutrecht.nl is nu ruim een jaar in de lucht. Hier zijn inmiddels meer dan 730 aanbieders te vinden met de meest uiteenlopende activiteiten: van bingo tot pianoles en van wandelen tot dansen. Vele Utrechters vonden en vinden er hun weg. Maar het gevolg van de coronatijd werpt nog steeds haar schaduwen vooruit.

 ‘’We merkten dat de boel stagneerde. Tijdens de coronapandemie konden we natuurlijk helemaal niets organiseren op de scholen en hebben we geprobeerd om in de wijk die contacten aan te boren die nog wel wat konden doen. Op die manier kwamen we terecht bij de sportaanbieders en de speeltuinen. Tijdens deze coronatijd hebben Sylke en ik de handen ineen geslagen en geprobeerd alle activiteiten en aanbieders uit de wijk (en aangrenzend) te inventariseren en op papier te zetten. Door een aantal overheidssubsidies is het gelukt om inmiddels een tweede boekje uit te brengen. In onze wijk zijn er in februari en september ruim 4000 boekjes verspreid.  Op dit moment zijn er meer dan 2000 inschrijvingen genoteerd, veelal met gratis proeflessen. In februari hadden we 60 activiteiten voor kinderen in september waren dit er al 160. In september zijn de activiteiten van 0-100 jaar in het boekje gekomen. Deze zijn nog niet compleet, dus daar is nog hulp bij nodig’’, aldus Van der Rijt.

 

Deze gids heeft er dus toe geleid dat er meer bekendheid is voor het aanbod en voor de site, de diversiteit aan deelnemers vergroot maar bovenal dat er meer mensen bewegen en bezig zijn.  ‘’Bij iedere activiteit staat een QR-code zodat je ook op die manier kunt inschrijven. We hebben gemerkt dat niet iedereen digitaal vaardig is, maar op deze manier leer je ook weer wat.’’ 

"En het allerleukste is dat nieuwe kinderen ook blijven en lid worden.’’

Op dit moment zijn een aantal activiteiten zo succesvol dat het aanbod is uitgebreid. ‘’We hebben het dan over de pianolessen, tekenen en instrumenten ontdekken. Maar voor de aanbieders is het ook leuk, want soms zijn er nog wat plekken over en die worden op deze manier ingevuld en maken de kinderen kennis met nieuwe activiteiten. We horen dat terug van bijvoorbeeld de scouting en ballet. En het allerleukste is dat nieuwe kinderen ook blijven en lid worden.’’

 

Sportaanbieders

Jamila Zarraa is een van de sportaanbieders. Zij geeft aerobics voor vrouwen in de gymnastiekzaal van basisschool De Cirkel. Door de medewerking van de school kan zij als vrijwilligster gratis lessen aanbieden.  ‘’Ik vind dat echt een win-win situatie.  Ik was dan ook direct razend enthousiast over het idee van zo’n gids en heb ook meegedacht over wat er allemaal zou kunnen. Ik werk zelf al 15 jaar op die school en daardoor ken je natuurlijk heel veel mensen in de wijk. Ik weet dus ook hoe moeilijk sommige mensen het vinden om sowieso aan een activiteit te beginnen. Mensen weten vaak niet hoe ze zoiets moeten aanpakken en natuurlijk speelt geld ook een rol. De gids is echt een succes. Ik merk het bij mij thuis ook. Mijn moeder is analfabeet en weet al helemaal niets van computers. Toch ligt de gids hier op tafel en ziet ze aan veel van de plaatjes wat er allemaal te doen is. Het is net zoals in een reclamefolder.  Staan er tomaten in, dan weet ze dat die in de aanbieding zijn. Op die manier bereik je dus een groep mensen die je anders nooit bereikt. Ik vind het mooi en krijg het hoe langer hoe drukker in mijn lessen.’’

 

De gids is net zoals een reclamefolder met plaatjes. Hierdoor bereik je een groep mensen die je anders nooit bereikt. Ik vind het mooi en krijg het hoe langer hoe drukker in mijn lessen.

Dankzij coronagelden en de zogeheten Rijke Schooldag subsidie is dus een eerste stap gezet. De gemeente Utrecht heeft inmiddels een extra subsidie toegekend zodat er ook in aantal andere wijken een activiteitengids kan worden uitgegeven.   

Inmiddels is deze (combinatie) aanpak zo succesvol dat ook andere wijk- en gezondheidsorganisaties doorverwijzen naar het digitale platform en de gids. "Doe Mee in Utrecht" is een initiatief van SportUtrecht, de Brede School Utrecht, Zimihc en Project-O en wordt dus ondersteund door de gemeente Utrecht. 

 

 

Foto: Carla van de Rijt en Jamila Zarraa zijn blij met de extra subsidie zodat ook andere wijken aan de slag kunnen.

Tekst: Marina van Huissteden - Kaspers

 

Wil je meer weten hoe jouw activiteitenaanbod ook opgenomen kan worden in deze activiteitengids? Neem dan contact op via:

info@in-utrecht.nl