Hoofdcontent

Blue Monday

Op maandag 16 januari is het Blue Monday. Een dag bij uitstek om te gaan sporten en daardoor lekker in je vel te zitten. In heel Utrecht vinden op deze dag veel laagdrempelige sportactiviteiten waar iedereen gratis of tegen een kleine betaling aan mee kan doen. 

Ga lekker sporten!

Sporten is een goede manier om van je stress af te komen. Al met een half uurtje beweging per dag vermindert het stresshormoon, waardoor je je snel beter gaat voelen.

 

Bekijk hier het overzicht met alle activiteiten die jij kan doen op Blue Monday

Speciale sportactiviteiten bij SportCity

 

SportCity opent voor iedereen zijn sportclubs op Blue Monday en organiseert hierbij in samenwerking met MIND Us speciale sportactiviteiten. Ook als je geen lid bent en graag wil trainen die dag dan ben je welkom! Kom gewoon gezellig langs bij een SportCity club in je buurt.

 

Geniet op de locatie naar keuzen van het ruime fitness aanbod of doe mee met een leuke groeples van bijvoorbeeld Hatha Yoga, BodyShape, Spinning, BodyPump, 50-Fit, Small Group Boksen, BodyAttack, Pilates, Booty Workout, Les Mills RPM, BodyCombat, Sh'Bam, Body Balance en Squash! Keus genoeg om de blauwe maandag kleur te geven.

 

Bekijk hier het overzicht met activiteiten bij SportCity.

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2023 is dat maandag 16 januari. 'Blue Monday' valt meestal op de derde maandag van januari, maar soms ook op de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar.

De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de "blues" had, in de rouw was.

De vader van 'Blue Monday' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

'Blue Monday' kan het best vertaald worden met 'Depri Maandag'.